Corona

Viktig information

Aktuell information gällande utlandsresor med anledning av coronaviruset

I den rådande situationen är det extra viktigt att ta ansvar inför och under resan. Följ alltid råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och UD vad gäller resor och resmål. Undersök även vilka regler och restriktioner som gäller inför resan (vissa länder kräver exempelvis onlineregistrering eller hälsodeklaration innan resan), på resan (exempelvis på flygplan och flygplatser), samt på resmålet (exempelvis krav på karantän, coronatest eller munskydd). Observera att förutsättningarna kan förändras mellan bokningstillfället och avresedatumet.

 

Vanliga frågor och svar

 

Var kan jag åka på semesterresa? 

Från den 8 oktober avråder UD inte från resor till Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. För resor till övriga länder inom EU, EES och Schengen är det avrådan till 21 oktober, och till resten av världen är det avrådan till 15 november. Läs mer på UD:s hemsida  »

 

Vad gäller om jag har en resa längre fram i tiden till ett land dit UD avråder från resor?

UD:s avrådan kan både komma att förlängas eller förkortas. Detta går inte att säga i dagsläget, och vi rekommenderar att följa händelseutvecklingen och avvakta med annan åtgärd för tillfället. 

 

Varför kan man boka flyg till länder dit UD avråder från resor?

Det kan finnas goda och viktiga anledningar att resa även till ett land dit UD avråder från resa. Oavsett avrådan eller inte måste varje resenär fatta egna beslut om sin resa, och varje flygbolag väljer också om de fortsätter flyga till landet eller inte.

 

Hur vet jag om mitt flyg är inställt? 

Information kring flygstatus finns uppdaterad hos respektive flygbolags hemsida. TravelEye får alltid information om ditt flyg skulle bli inställt och kommer i så fall att kontakta dig.

 

Kan jag avboka min resa på grund av oro för att resa?

Om inte ditt flyg är inställt gäller generellt sett vanliga av- och ombokningsregler, beroende på vilken biljettyp du har. Om du bokat paketresa till ett land dit det råder UD-avrådan vid tiden för resan har du rätt att avboka resan, under förutsättning att bokningen gjordes innan det att coronavirusets spridning var allmänt känd. Om du bokat paketresa efter det att coronavirusets spridning var allmänt känd så har TravelEye i tillägg till avbokningsavgift rätt till ersättning för de kostnader vi drabbas av till följd av avbokningen. 

 

Kan jag boka om min resa?

Många flygbolag erbjuder ombokning till senare datum. Kontakta oss för att göra en ombokning.

 

När får jag återbetalning för min inställda eller avbokade flygresa?

Eftersom TravelEye förmedlar resor kan vi inte genomföra återbetalningen till dig förrän flygbolaget/arrangören har godkänt återbetalningsansökan. Vi kan därför tyvärr inte ange en exakt tidsram för återbetalningsprocessen, som varierar stort från ett par veckor till flera månader beroende på flygbolag och ärende. Vi kommer naturligtvis göra allt vi kan för att få din återbetalning godkänd av flygbolaget så snart som möjligt.